Екскурзия Лион , Божоле и крачка в Бургундия – пътуване в света на кулинарията и виното

 

Екскурзия Лион , Божоле и крачка в Бургундия – пътуване в света на кулинарията и виното

 
Програма
Самолет Пътуване със Самолет
 
Цена от:
1228 €
 
НОВО: Екскурзия Лион , Божоле и крачка в Бургундия – пътуване в света на кулинарията и виното
Винен тур във Франция за майските празници
Самолетна програма


Цена за ранни записвания 1228 евро валидна до 31 юли 2023


Редовна цена за записвания след 31.07.2023: 1292 евро

Обменен курс 1 евро= 1,95583 лв.


Къде и какво?
  • Ще посетим Лион, коронован като кулинарна столица на Франция, световно призната за своята кухня. Лион е град, в който със столетия са се установили кулинарни традиции, които са издигнали готварството до религия. Лион е град, в който според французите текат ти реки – река Рона, река Сона и реката от вино от близките прочути винарски райони. Тесни улички свързани с преки тайни проходи, малки уютни ресторанчета предлагащи вкусни ястия по традиционни местни рецепти от пресни продукти от района, съчетани с вина от Божоле, Бургундия и другите съседни винарски райони. Много история и много красота, уловена преди векове още от лионските тъкачи на коприна. Стариат град на Лион е включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.
  • Ще се разходим из лозята на Божоле, ще дегустираме различните вина, произвеждани в шатата, някои от които вече на няколко столетия. Те са тясно свързани с френската история.
  • Ще завършим виненото приключение в Бургундия, където ще прекараме последната нощ.
  • Ще си тръгнем от Франция като отнесем много преживявания и спомени, като най-ценното от всяко интересно пътуване.



Програма:

Ден 1 : София - Женева- Лион

Ще се срещнем на летище София, за да вземем директния полет до Женева. От летището на Женева ще отпътуваме с автобус за Лион. Ще преминем неусетно границата. Ще пътуваме около 2 часа и надвечер ще бъдем в световната столица на кулинарията - Лион. Ще се настаним в хотел в централната част на града. Още първата вечер ще се насладим на местните специалитети в типичен лионски ресторант „бушон“. Защо се наричат така традиционните лионски ресторанти, каква е интересната им история – всичко това ще разберете пред чинии с вкусните лионски ястия и с чаша вино от местните винарски райони.(Вечерята е включена в цената). Нощувка.

Ден 2 : Лион

Целият ден е посветен на Лион – градът на кулинарията, виното, коприната и братя Люмиер. След закуска в хотела ще започне нашата обзорна обиколка на града. Тя ще се води от местен лицензиран екскурзовод, с превод на български. Ще се качим с автобуса на Fourvière, за да се насладим на панорамата. След това ще слезем в Стария Лион, който е включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Ще повървим през уникалните трабулета, които съществуват само в Лион, ще посетим катедралата Сен Жан, ще видим известните площади, разположени на Полуострова и скоро реновирания Grand Hôtel Dieu. Недопустимо е да се отиде в Лион и да не се посетят прочутите лионски Хали. Те са „търбуха“ на Лион. Защо носят името на Paul Bocuse и защо той е обявен за една от най-известните личности на съвременен Лион, кои са „майките“ на Лион и каква е тяхната роля за кулинарното величие на града – въпроси, на които ще получим отговори при обиколката на Халите. Калейдоскоп от цветове, аромати и вкусове – няма как иначе да се опише това място, където може да се намери цялото богатство на произведеното в плодородните селскостопански райони обграждащи града, или хванатото в горите в близките планини. Няма само да гледаме. Ще опитаме местни вкусотии. (Дегустационният обяд е включен в цената).
Следобяд обиколката ни на Лион ще продължи. Нашият екскурзовод ще ни отведе в квартала Quartier de la Croix Rousse, за да се потопим в историята на прочутите лионски тъкачи. Ще научим как са се развивали тъкачните станове, за да се стигне до изобретението на известния жител на Лион – Жакар (Jacquard). На неговото изобретение дължим всички видове жакардови тъкани, с които се обличаме и използваме в домовете ни. Ще минем по пътя на лионските тъкачи през трабулетата на Croix Rousse. Ще се видим известните личности на Лион от дългата 2000 годишна история на града. Къде – ще рзберем в края на обиколката.
Връщане в хотела. Вечеря (включена в цената). Нощувка.

Ден 3: Божоле – Бургундия

След закуска напускаме хотела и Лион и започваме нашето пътуване в света на виното в известния винарски район Божоле. Хълмове покрити с лозя, многобройни шата, в които от векове се произвеждат вина, които се различават според различните райони. Парадоксът е, че славата на Божоле Нуво е навредила на отношението към този винарски район. Много от хората свързват Божоле само с Божоле Нуво, който е комерсиалин продукт за бърза консумация и забравят, че в този район се произвеждат много качествени вина. Не е случайно, че в районите на Божоле, в които се произвеждат вината Божоле Кру/ Крю ( Beaujolais Cru), най-високото качество вина, е забранено производството на Божоле Нуво.
Всеки район на Божоле е различен, със собствена история, собствени геоложки характеристики, микроклимат и местоположение. А възрастта на засадените там лозя, индивидуалността на лозарите, които се грижат за тях определят характера и неповторимото качество на всяко едно от вината.
Ще минем по пътя на виното, като се движим на север и ще посетим две шата.
В първото се произвеждат вина от 18-ти век. Някога шатото е било място за почивка по маршрута на поклонниците на Сантяго де Компостела. Ще разгледаме производството и ще дегустираме 5 вина. Обядът ни ще е пикник.
След кратко пътуване между хълмовете покрити с лозя ще стигнем до второто шато. През средновековието е било крепост, която се е издигала на границата на Франкската империя на Шарлеман и на Свещената германска империя. Ренесанса е сложил своя архитектурен отпечатък и шатото се е превърнало в резиденция на видна благородническа фамилия. Избата му е създадена през 17-ти век. След посещението й ще дегустираме 4 вина.
Ще напуснем Божоле и ще навлезем в Бургундия, в района Макон. Крайната ни цел е град Макон, център на един от петте винени района на Бургундия.
Ще се настаним в хотел в централната част на града. На вечеря ще опитаме езно от бургундските вина – и едно вино изненада, която ще се разкрие на място. Нощувка.
(Дегустациите и вечерята са включени в цената).

Ден 4: Макон – Женева – София

След закуска ще поемем към летището на Женева за полета ни към София. Ще отнесем с нас спомени, вкусове и аромати от това пътуване.

Цена за ранни записвания до 31.07.2023 г. 1228 евро

Редовна цена: 1292 евро

Обменен курс 1 евро= 1,95583 лв.

Ценната е на човек в двойна стая и включва:
• Самолетен билет София – Женева – София, директни полети на WizzAir с включени летищни такси, ръчен багаж 40х30х20, чекиран багаж 55х40х23 до 10 кг
• Всички трансфери и обиколки с комфортен туристически автобус
• Хотелско настаняване
2 нощувки със закуски в гр. Лион в хотел Hotel Ibis Lyon Style Confluence 3* (или подобен)
1 нощувка със закуска в гр. Макон в хотел Brit Hôtel Mâcon Centre 3* (или подобен)
• Изхранване
Ден 1- Вечеря в типичен лионски ресторант „бушон“ – тристепенно меню с ½ вино и кафе
Ден 2 -Дегустационнен обяд тип коктейл в Халите Пол Бокюс в Лион
Вечеря в хотела -тристепенно меню с ½ вино и кафе
Ден 3 - Лионски пикник
Вечеря в гр. Макон – тристепенно меню с ½ вино и кафе
• Туристическа програма
Целодневна обиколка на Лион с автобус и пеша (според програмата), водена от местен лицензиран екскурзовод с превод на български
Целодневна екскурзия в Божоле с две посещения на известни шата, придружени с дегустации на вина
• Водач-преводач от България, който познава района.
• Застраховка на Евроинс „Травълър“ с покритие 10 000 евро.

Цената не включва:

• Доплащане за чекиран багаж 20 кг, или 26 кг (цената зависи дали се прави в момента на резервацията или допълнително)
• Доплащане за застраховка „Травълър“ за лица на 65+ години
• Застраховка „Отмяна на пътуване“ (вж информацията по-долу)
• Единично настаняване - 156 евро.
• Лични разходи и бакшиши
• Допълнителни услуги


Забележка: цената е калкулирана на база група от 20 човека. При размер на групата под 20 човека има доплащане от 75 евро.

Застраховка „Отмяна на пътуване“ - предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е около 5% от крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

Условия за резервации:
• Депозит 30% платен към ТО до 24 часа след резервиране
• Доплащане 21 дни преди тръгване
• Издаване на документи за пътуване 7 дни преди полета
Условия за анулации:
• До 24 часа след резервация без такса за анулация
• До 21 дни преди тръгване 30% от стойността, като такса анулация
• Под 21 дни 100% като такса анулация

ВАЖНО:
1. Минимален брой туристи: 15 човека;
2. Срок за уведомяване при несъбран минимум – 20 дни;
3. Българските граждани е необходимо да притежават валиден документ за самоличност, с валидност минимум 6 месеца след датата на прибиране в България;
4. Туроператорът си запазва правото да прави промени по реда на изпълнение на програмата.
5. Може да настъпи промяна на полетното разписания, поради промяна направена от авио превозвачът.