Екскурзия Лион , Божоле и Кот дьо Рон – пътуване в света на кулинарията и виното Винен тур

 

Екскурзия Лион , Божоле и Кот дьо Рон – пътуване в света на кулинарията и виното Винен тур

 
Програма
Самолет Пътуване със Самолет
5 дни / 4 нощувки
 
Цена от:
1248 €
 
Програма:

Ден 1 : София - Женева- Лион

Ще се срещнем на летище София, за да вземем директния полет до Женева. От летището на Женева ще за Лион. Ще преминем неусетно границата. Ще пътуваме около 2 часа и надвечер ще бъдем в световната столица на кулинарията - Лион. Ще се настаним в хотел в централната част на града- Hotel Ibis Lyon Style Confluence 3* (или подобен). Още първата вечер ще се насладим на местните специалитети в типичен лионски ресторант „бушон“. Защо се наричат така тези ресторанти, каква е интересната им история – всичко това ще разберете пред чинии с вкусните традиционни лионски ястия и с чаша вино от местните винарски райони. (Вечерята е включена в цената). Нощувка.

Ден 2 : Лион

Този ден е посветен на Лион – градът на кулинарията, виното, коприната и братя Люмиер. След закуска в хотела ще започне нашата обзорна обиколка на града. Тя ще се води от местен лицензиран екскурзовод, с превод на български. Ще се качим с автобуса на хълма Fourvière, над река Сона, за да посетим базиликата Нотр Дам де Фурвиер и да се насладим на панорамата, която се разкрива от панорамната тераса към града в краката ни. След това ще слезем в Стария Лион, който е включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Ще преминем през уникалните трабулета, които съществуват само в Лион, ще посетим катедралата Сен Жан, ще видим известните площади Bellecour, Terreaux и Jacobins, разположени на Полуострова и скоро реновирания Grand Hôtel Dieu. Недопустимо е да се отиде в Лион и да не се посетят прочутите лионски Хали. Те са „търбуха“ на Лион. Защо носят името на Paul Bocuse и защо той е обявен за една от най-известните личности на съвременен Лион? Кои са „майките“ на Лион и каква е тяхната роля за кулинарната слава на града ? Въпроси, на които ще получим отговори при обиколката на Халите. Калейдоскоп от цветове, аромати и вкусове – няма как иначе да се опише това място, където може да се намери цялото богатство на произведеното в плодородните селскостопански райони обграждащи града, или дивеча от близките планини. Няма само да гледаме. Ще опитаме местни вкусотии. (Дегустационният обяд, тип коктейл е включен в цената).
Връщане в хотела. Свободно време за да откриете сами очарованието на Лион.
Вечеря. Нощувка.

Ден 3 : Божоле

Свободен ден или екскурзия в Божоле (допълнителна, по желание). Екскурзията започва с отпътуване от хотела в 9 часа. Ще навлезем в известния винарски район Божоле . Хълмове покрити с лозя, многобройни шата, в които от векове се произвеждат вина, които се различават според различните райони. Парадоксът е, че славата на Божоле Нуво ( младото Божоле) в крайна сметка е нанесла вреда на отношението към вината на този район. Много от хората свързват Божоле само с Божоле Нуво, който е комерсиалин продукт за бърза консумация и забравят, че в района се произвеждат много качествени вина. Не е случайно, че в районите на Божоле, в които се произвеждат вината Божоле Кру/ Крю ( Beaujolais Cru), най-високото качество вина, е забранено производството на Божоле Нуво.
Всяка част на Божоле е различна, има собствена история, собствени геоложки характеристики, микроклимат и местоположение. А възрастта на засадените там лозя и индивидуалността на лозарите, които се грижат за тях определят характера и неповторимото качество на всяко едно от вината.
Ще минем по пътя на виното, като се движим на север и ще посетим две шата.
В първото се произвеждат вина от 18-ти век. Някога шатото е било място за почивка по маршрута на поклонниците на Сантяго де Компостела. Ще разгледаме производството и ще дегустираме 6 вина. Обядът ни ще е пикник.
След кратко пътуване между хълмовете покрити с лозя ще стигнем до второто шато. Разположено сред лозята, шатото впечатлява с високите си кули издигнати през XV век. А това, което не можем да видим са основите на крепост от времето на Каролингите (Les Carolingiens VII-X). Забалежителен е и ренесансовият му вътрешен двор. Замъкът е включен в списъка на френското национално наследство на 4 февруари 1927 г.
Срещу замъка се намира винарната изградена през XVII век, която впечатлява с размерите си.
След посещението й ще дегустираме 4 вина.
Разположено сред лозята,шатото впечатлява с високите си кули издигнати през XV век. А това, което не можем да видим са основите на крепост от времето на Каролингите (Les Carolingiens VIII-X век). Забалежителен е и ренесансовият му вътрешен двор. Замъкът е включен в списъка на френското национално наследство на 4 февруари 1927 г.
Срещу завъка се намира винарната изградена през XVII век, която впечатлява с размерите си. Ще дегустраме 4 вина от производството на шатото. В края на след обяда ще се върнем в Лион.
Нощувка.

Ден 4 : Виен и Кот-Роти (Кот дьо Рон, Долината на Рона)

Свободен ден или екскурзия в Долината на Рона с посещение на град Виен и Кот-Роти, района с най-старото наименование за контролиран произход на вината от Долината на Рона (допълнителна екскурзия, по желание). Тръгване от хотела в 9 ч. Град Виен (на френски се пише и произнася по съвсем същия начин, както австрийската столица) e с дълга история. Първите заселници са галско племе, което е било покорено от римляните и градът става най-големият в провинция Галия. От това време може да се види храма на Август и Ливия в центъра на града, I век пр. н.е. и римския амфитиатър. През Средновековието Виен е засенчен от Лион, но все пак остава голям търговски център. Свидетел на тази епоха е Старият град с тесните улички и сградите от XVI и XVII в., както и няколко църкви. Виен се гордее с вината на Северна Рона. Ще видим известната Стена на виното, съставена от 640 бутилки от осемте АОС (Appellation d’Origine Contrôlées): Côte-Rotie, Condrieu, Saint-Joseph, Château-Grillet, Crozes-Hermitage, Hermitage, Cornas, Saint-Péray. Долината на Рона е известна в цял свят с производството на висококачествени червени, бели и розе вина. Лозята в този регион, които които се отглеждат още от 4-ти век пр. н. е., са разположени от двете страни на реката между Виен и Авиньон и са разделени на два подрегиона – Северна Рона и Южна Рона. Двата големи района са много различни заради уникалните си географски условия, климат, почви и сортове грозде. Северна Рона е извастна като родното място на Сира. Северна Рона не се слави с количеството вина, които произвежда, а по-скоро с качеството. И въпреки че Сира е това, с което е известна Северна Рона, регионът също така произвежда висококачествено Вионие. И не само. Светът дължи на Кондриьо и на неговия „папа“ Жорж Верне спасяването и възраждането на сорта Вионие. Ще се срещнем с вината на три АОС : Côte-Rotie, Condrieu и Saint-Joseph. Ще посетим един от най-значимите производители на вина в района. Неговите лозя се намират на границата между Кот-роти и другият известен район – кондриьо. За това освен сортовете типични за Кот-Роти той има право да отглежда и сортове типични за Кондриьо и за Сен Жозеф. Ще дегустираме вина от сортовете от трите района. След обяд във Виен ще посетим още един производител на вино от Кот-Роти. Връщане в Лион.
По време на вечеря ще видим нощния Лион от различен ъгъл, защото ще вечеряме по време на разходка с кораб. Нощувка.

Ден 5: Лион - Женева

След закуска напускаме Лион и отпътуваме за летището на Женева, за да вземем полета до София. Тръгваме си обогатени с нови познания, впечатления и вкусове.


Цена: 1248 евро за ранни записвания до 31.07.2023 г. на човек в двойна стая.
Цена след 31.07.2023 г. 1278 евро на човек в двойна стая.
Обменен курс 1 евро = 1,95583 лв.


Ценната включва:

• Самолетен билет София – Женева – София, директни полети на WizzAir с включени летищни такси, ръчен багаж 40х30х20, чекиран багаж 55х40х23 до 10 кг
• Всички трансфери и обиколки по програмата с комфортен туристически автобус
• Хотелско настаняване
4 нощувки със закуски в гр. Лион в хотел Hotel Ibis Lyon Style Confluence 3* (или подобен)
• Изхранване
Ден 1 Вечеря в типичен лионски ресторант „бушон“ – тристепенно меню с ½ вино и кафе
Ден 2 Дегустационнен обяд тип коктейл в Халите Пол Бокюс в Лион
Вечеря в хотела -тристепенно меню с ½ вино и кафе
Ден 4 Вечеря по време на разходка с кораб
• Туристическа програма
Полудневна обиколка на Лион с автобус и пеша (според програмата), водена от местен лицензиран екскурзовод с превод на български
• Водач-преводач от България, който познава района.
• Застраховка на Евроинс „Травълър“ с покритие 10 000 евро.

Цената не включва:

• Доплащане за чекиран багаж 20 кг, или 26 кг (цената зависи дали се прави в момента на резервацията или допълнително)
• Допълнителни екскурзии:
Целодневна екскурзия до Божоле (съгласно описанието по-горе). Цена 121 евро при минимум 15 туриста и цена 159 евро при минимум 9 туриста.
Целодневна екскурзия Виен и Кот-Роти (съгласно описанието по-горе). Цена Цена 135 евро при минимум 15 туриста и цена 172 евро при минимум 9 туриста.
• Доплащане за застраховка „Травълър“ за лица на 65+ години - 16 лв
• Застраховка „Отмяна на пътуване“ (вж информацията по-долу)
• Единично настаняване - 196 евро.
• Лични разходи и бакшиши
• Допълнителни екскурзии и услуги


Забележка: цената е калкулирана на база група от 20 човека. При размер на групата под 20 човека има доплащане от 98 евро.

Застраховка „Отмяна на пътуване“ - предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е около 5% от крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

Условия за резервации:
• Депозит 30% платен към ТО до 24 часа след резервиране
• Доплащане 21 дни преди тръгване
• Издаване на документи за пътуване 7 дни преди полета

Условия за анулации:
• До 24 часа след резервация без такса за анулация
• До 21 дни преди тръгване 30% от стойността, като такса анулация
• Под 21 дни 100% като такса анулация

ВАЖНО:
1. Минимален брой туристи, необходим за провеждане на екскурзията: 15 човека;
2. Срок за уведомяване при несъбран минимум – 20 дни;
3. Българските граждани е необходимо да притежават валиден документ за самоличност, с валидност минимум 6 месеца след датата на прибиране в България;
4. Туроператорът си запазва правото да прави промени в реда на изпълнение на програмата.
5. Полетното разписание може да бъде променено от авиокомпанията.