Екскурзия приказните Армения и Грузия

 

Приказните Армения и Грузия - самолетна екскурзия

 
Програма
Самолет Пътуване със Самолет
9 дни / 8 нощувки
 
Цена от:
2078 лв.
 
Приказните Армения и Грузия

Самолетна екскурзия

9 дни / 8 нощи

Потвърдена програма

София - Ереван – храм Гарни – манастира Гегард - Тбилиси - езерото Севан – Дилижан – Мцхета – Бодбе – Сигнаги – Казбеги / Гудаури – Тбилиси – Эчмиадзин – Звартноц – Ереван - София


Дати на тръгване – всеки петък от юни до октомври:
5.06.2020., 12.06.2020, 19.06.2020, 26.06.2020,
3.07.2020, 11.07.2020, 18.07.2020,25.07.2020
7.08.2020, 15.08.2020, 22.08.2020, 29.08.2020
4.09.2020, 11.09.2020, 18.09.2020, 25.09.2020
2.10.2020, 9.10.2020

Ден 1: София - Доха - Ереван
Полет от София до Ереван през Доха с Qatar Airways. На летището посрещане и трансфер до хотела. Настаняване в хотела. Нощувка.

Ден 2: Ереван
Разглеждане на забележителности на Ереван / вечерен Ереван: обиколка на централната част на Ереван ще ви позволи да усетите атмосферата на древния град и съвременната столица на Апмения. Ще видите площад Република, улица Абовян със стари търговски къщи, Северно авеню, операта, каскаден комплекс и Gafeschyan Art Center. Приветствена вечеря в един от централните ресторанти на Ереван (допълнителна услуга, по желание). Връщане в хотела. Нощувка.

Ден 3: Ереван - Храма Гарни - Манастира Гегард - Ереван
След закуска ще отпътувате за живописния планински район източно от Ереван, до комплекса на ,b>крепостта Гарни (І в. н.е.). Ще посетите единствения оцелял езически храм в Армения, изграден в елинистически стил. Храмът е посветен на бога на слънцето Митра и е издигнат през втората половина на І в.н.е. по времето на цар Трдат I. Оцеля е след като страната е приела християнството по силата на факта, че от IV век пр.н.е. до III в. от н.е. крепостта е служила за лятна резиденция на арменските царе. Крепостта е разположена на висока скала и е заобиколена от дълбоко дефиле. Следващото посещение е на уникалния манастир Гегард, частично издълбан в скалата (включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство). Гегард е древен манастир, първите сгради на който са построени през IV век. пр.н.е. Името "Гегард" се превежда като "копие". Според легендата в манастира се съхранява копие, с което Христос, разпнат на кръста, е пронизан от един от римските войници. Свободно време. По желание дегустация на известни арменски коняци (допълнителна услуга). Връщане в хотела. Нощувка.

Ден 4: Ереван - езерото Севан - Дилиджан - граничен пункт в Баграташен - Тбилиси
Закуска. Екскурзия до синята перла на Армения и най-голямото от езерата на Кавказ, високопланинското езеро Севан (1900 м надморска височина). Изкачване по стъпалата до платформата за наблюдение до манастира Севанаванк, откъдето се открива великолепна гледка към езерото. Разглеждане на манастира. Трансфер до Дилижан. Наскоро, след реставрацията в града е открит музей на изкуствата, в който са широко представени руски и арменски художници от 19 - 20в. (И. Айвазовски, Минас Авестян и др.). Колекцията включва и картини от западноевропейската живопис от 17-19 век. ( Jean- Baptiste Greuze, италиански и фламандски майстори от 17-ти век и др.). В музея могат да се видят артефакти от археологически разкопки в Tavush, както и етнографска колекция. Трансфер до Тбилиси. Преминаване на грузинско-арменската граница в Баграташен. Преминаване на границата трае от около 30 минути до 1 час. Пристигане в Тбилиси. Среща с представителя на партньорската фирма. Настаняване в хотела. По желание фолклорна вечеря с пламенни грузински танци и песни (допълнителна услуга). Нощувка.

Ден 5: Тбилиси - Мцхета - Тбилиси
Закуска. Обиколка на столицата на Грузия. Тбилиси е уникален град. Разположен е на няколко планински хълма, по които старите квартали „се катерят“ . През целия град преминава река Кура. Живописните й скалисти брегове допринасят за красотата на грузинската столица. Старият град е историческият център на Тбилиси. Разположен е в подножието на връх Мтацминда (Света планина). Почти всички сгради на Стария град са исторически или културни паметници. Тук животът кипи денонощно, туристите се разхождат сами или на групи, а влюбените се срещат на Часовниковата кула. Тя се появи неотдавна, но вече се е превърнала в една от забележителностите на Тбилиси. Построена е от директора на кукления театър Резо Габриадзе в чест на 30-годишния юбилей на театъра. Привлича с еклектичната си архитектура, материали и с ежедневните кратки куклени представления и с ангела със златни крила, който отбелязва всеки кръгъл час. Старият град е като своеобразна изложбена галерия. Художниците излагат свои картини, предлагат се множество сувенири на традиционните занаяти. Сградите са 2-3 етажни къщи, изградени от камък и тухла и са неразделна част от типичната архитектура на Тбилиси, която се отличава с тесни улици, галерии и резбовани дървени балкони. Тбилиси е едно от малкото места в света, където в непосредствена близост в Стария град мирно съществуват православна църква, католическа катедрала, синагога и джамия. По време на обиколката ще посетите църквата Метехи (V в.), Базиликата Анхисхат на Рождество Богородично, най-старата оцеляла катедрала на Света Троица, храмовия комплекс Цминда Самеба - главната катедрала на Грузинската православна църква. Изкачване с въжена линия (билетите се заплащат допълнително) до крепостта Нарикала (ІV век).
Следва екскурзия до древната столица на Грузия, Мцхета - град-музей, включен в списъка на обектите на ЮНЕСКО за световно наследство. Посещение на Катедралата Светицховели (1010-1029 груз. „животворен стълб“) един от главните духовни центрове в Грузия. В нея са погребани много грузински владетели. Най-голямата светиня на храма е Хитонът Господен. На мястото на мироточенето е поставено кандило с четка и всеки може да се помаже. Посещение на древния храм-манастир Джвари (VI век), разположен на вертикална скала над Мцхета. Манастирът се счита за едно от най-свещените места в Кавказ. Това е мястото, където Света Нино е издигнала кръст ("Джвари/Jvari/" на грузински) през IV век, за да отбележи приемането на християнството в Грузия. От върха на планината, където се намира храмът, се открива фантастична гледка към сливането на две реки - Кура и Арагви и прекрасна панорама към древната столица на Грузия - Мцхета. Връщане в Тбилиси. Нощувка.

Ден 6: Тбилиси - Ананури - язовир Жинвали - Казбеги / Гудаури - Тбилиси
Закуска. Свободен ден или по желание екскурзия до Ананури - язовир Жинвали - Казбеги / Гудаури (допълнителна услуга).
Ако сте избрали екскурзията след закуска ще отпътувате от Тбилиси в посока Степанцминда (Казбеги). По пътя ще посетите живописната крепост Ананури (XVI век), разположена над река Арагви, както и ще видите зашеметяващата красота на язовирa Жинвали. Ще минете през ски курорта Гудаури (на 2200 м. надморска височина ) и ще продължите с едно невероятно пътуване по поречието на река Терги, през превал на 2400 м надморска височина, за да стигнете до Степанцминда (Казбеги). Обиколка на Казбеги: църквата на Света Троица Гергети (2170 м надморска височина). По желание можете да направите изкачване с джип до Гергети (допълнителна услуга). Когато времето е ясно от там се открива зашеметяваща гледка към един от най-великолепните върхове на Грузия - връх Казбек (5147 м).
Връщане в Тбилиси. Нощувка.

Ден 7: Тбилиси - Бодбе - Сигнаги - Тбилиси - Ереван
Закуска. Заминаване за „града на вечната любов“ Сигнаги. По пътя посещение на манастирския комплекс на Свети Георги и гроба на Свети Нино в село Бодбе. Обиколка на романтичния „града на вечната любов“ Сигнаги, който се намира на върха на планинска верига, която се издига над долината Алазани. Криволичещите улици и сгради от XVIII век създават романтична атмосфера. „Градът на любовта“ е известен с едноименния си замък, включен в списъка с най-големите и прочути замъци в Грузия.
По желание дегустация на вино във винарска изба (марани), където виното се съхранява по древни грузински технологии - в глинени делви (qvevri), заровени в земята (допълнителна услуга). Връщане в Тбилиси. Нощно пътуване с влак до Ереван.

Ден 8: Ечмиадзин - Звартноц - Ереван
Закуска. Трансфер от гарата до хотела. Свободен ден или екскурзия до древната арменска столица - Вагаршапат или Ечмиадзин, която е сърцето на арменската църква. Тук се съхраняват основните реликви на арменската църква, които са важни не само за арменците, но и за целия християнски свят. В съкровищницата на Катедралата можете да видите копието на Лонгин, известно още като копието на Съдбата. Тук се съхраняват и фрагмент от Ноевия ковчег от планината Арарат и парчета от кръста на разпятието. Следващата спирка са руините на средновековния храм Звартноц. Храмът е построен през VII век и е имал височина 49 метра. Храмовете на Ечмиадзин и Звартноц са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Връщане в Ереван. Нощувка.

Ден 9: Ереван - София
Трансфер до летището. Полет Ереван – Доха – София с Qatar Airways.

Дати на тръгване – всеки петък от края на май до началото на октомври: 22.5.2020,29.05.2020,
5.06.2020., 12.06.2020, 19.06.2020, 26.06.2020,
3.07.2020, 11.07.2020, 18.07.2020,25.07.2020
7.08.2020, 15.08.2020, 22.08.2020, 29.08.2020
4.09.2020, 11.09.2020, 18.09.2020, 25.09.2020
2.10.2020, 9.10.2020

Съществува възможност на избор на други дати за тръгване. Направете запитване за предпочитаните от вас дати.

Цена 2078 лв/ човек в двойна стая
Доплащане за единична стая – 398 лв
Цената е изчислена при курс 1 щ.дол. = 1,798 лв

Цената включва:
• Самолетни билети София – Доха – Ереван – Доха – София с включени летищни такси, чекиран багаж до 30 кг, кабинен багаж 55х40х23 см до 8 кг
• 7 нощувки със закуски, от които 4 нощувки със закуски в Ереван (Армения) в хотел 3* и 3 нощувки със закуски в Тбилиси (Грузия) в хотел 3*
• Билет за нощния влак Тбилиси – Ереван
• Транспортно обслужване съгласно програмата
• Екскурзии по програмата с екскурзоводско обслужване
• Застраховка с покритие 10 000 евро за лица до 65 годишна възраст

Цената не включва:
• Доплащане за обеди (10 щ.дол/човек/обед) и вечери (12 щ.дол./човек/вечеря)
• Допълнителни екскурзии и услуги (по желание, информацията е по-долу)
• Входни такси
• Доплащане застраховка за пътуване в чужбина за лица на 65 години и повече – 9 лв
• Застраховка отмяна на пътуването (препоръчваме сключването й)
• Лични разходи

  • Програмата може да се изпълни и с настаняване в хотели 4* с доплащане.

Важно: Цената е формирана при цена на самолетния билет с включени летищни такси с с Qatar Airways през Доха - 448 евро. При промяна на цената на билета, агенцията си запазва правото на промяна на пакета в съответната посока. Авиокомпанията си запазва правото да променя разписанието на полетите и размера на летищните такси.

  • Минимален брой за осъществяване на програмата: 2 човека

Важно: Екскурзиите се провеждат на руски/английски (има опция за провеждането им на немски, френски и испански с доплащане).

Допълнителни услуги (заявяват се от България):

• Дегустация на вино в Грузия - 10 долара на човек.
• Дегустация на коняци в Армения - 10 долара на човек.
• Екскурзия по желание до Ананури - Казбеги: 90 долара на човек
• По желание екскурзия до Звартноц и Ечмиадзин: 75 долара на човек
• Джипове в Казбеги - 8 долара на човек .;
• Фолклорна вечеря за добре дошли - 18 долара на човек

УСЛОВИЯ ЗА РЕЗЕРВАЦИЯ:
• Резервацията се потвърждава с плащане на капаро от 50%
• Остатъкът от плащането се извършва 30 дни преди датата на заминаването

УСЛОВИЯ ЗА АНУЛАЦИЯ:

Потребителят може да прекрати договора по всяко време преди започване на изпълнението на туристическия пакет, след като заплати такса за прекратяване на договора както следва:
• при отказ до 18:00 часа на 1-вия ден, следващ деня, в който е сключен договорът – 0% от крайната цена на пакета;
• при отказ след 18:00 на 1-вия ден, следващ деня, в който е сключен договорът до 30-ия ден включително преди датата на заминаване – сумата на капарото
• при отказ от 29-ия до -15-ия ден включително преди датата на заминаване – 75% от крайната цена на пакета;
• при отказ от 14-ия ден преди датата на заминаване до деня на заминаване, включително при неявяване за заминаване в определеното време и място – 100% от крайната цена на пакета.

Хотели по програмата:
• В Тбилиси: Light House Old City / GTM Plaza / Mirobelle / Grand Palace или подобни хотели 3* в централната част на града
• В Ереван: Comfort / Silachi или подобни хотели 3* в централната част на града

Необходими документи за пътуването:

Международен паспорт с валидност 6 месеца, считано от датата на напускане на последната страна. Армения и Грузия са с безвизов режим за гражданите на НР България.