Екскурзия в Узбекистан

 

УЗБЕКИСТАН - СПОМЕНИ ОТ ВЕЛИКИ ИМПЕРИИ

 
Програма
Самолет Пътуване със Самолет
9 дни / 7 нощувки
София - Истанбул - Ташкент - Ургенч - Хива - Бухара - Шахрисабз - Самарканд - Ташкент - Истанбул - София
 
Цена от:
3267 лв.
 
УЗБЕКИСТАН - СПОМЕНИ ОТ ВЕЛИКИ ИМПЕРИИ - 30.04, 19.09
9 дни / 7 нощувки

Цена от: 1670.00 € / 3267 лв

ДАТА ЦЕНА
30.04.2020 1670.00 € / 3267 лв
19.09.2020 1725.00 € / 3374 лв

Самолетна екскурзия до Узбекистан 9 дни/ 7 нощувки на база закуска и вечеря Вечери в местни узбекски ресторанти, включени в пакетната цена

Програма
1 ден София - Истанбул - Ташкент
Полет от летище София, Терминал 2 до Ташкент с АК „Turkish Airlines” с прекачване в Истанбул.

2 ден Ташкент
Рано сутринта в 07.00ч. кацане на международно летище Islam Karimov в Ташкент. Посрещане на летище от фирмата партньор. Преди да започне обзорната обиколка, ще имате възможност да се насладите на традиционна узбекска закуска „Самса“. След кратка почивка, Обзорна обиколка на столицата на Узбекистан - Ташкент. Името на града се смята, че идва от тюркската дума „таш“, която означа камък. Ташкент е древен град, който някога се намирал на Пътя на Коприната, а днес е съчетание от уникален микс от средновековни сгради и стилна европейска архитектура. Разглеждане на медресе Кукелдаш и джамията Джума. Посещение на комплекс Хаст - Имам - религиозен център на столицата, който включва няколко конструкции, построени в периода XVI - XIX в. Посещение на най- големия пазар в страната - Chorsu Bazaar. Настаняване в хотел Rakat Plaza 4* или подобен. Свободно време. Нощувка.

3 ден Ташкент - Ургенч - Хива
Закуска. Освобождаване на хотела. Рано сутринта трансфер до летището за вътрешен полет до Ургенч. Пристигане на летището, откъдето потегляме за Хива (около 40 мин.) , наричан често „Седмото чудо на света“! Хива е древен град, в миналото основен търговски център на Пътя на коприната. Всички каравани спирали там по пътя си за Китай и обратно. Могат да се чуят много интересни легенди, които разказват за произхода на Хива. Твърди се, че градът се разраства около кладенеца „Хеввах“. Кладенецът е изкопан по заповед на Сим, по-големият син на библейския Ной. Посещение на Ичан Кала - средновековен град, включен в Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Уникални архитектурни забележителности се помещават вътре - джамии, мавзолеи, медресета и дворци, построени в началото на XIXв. Следва мастър клас с типичен узбекски дом - ще имате възможността да се включите в правенето и дегустация на най-вкусния и популярен местен хляб, изпечен в глинена пещ. Турът продължава с разглеждане на древния град. Вечеря в местен ресторант. Нощувка в Хива.

4 ден Хива - Бухара
Закуска. Освобождаване на хотела. Отпътуване за Бухара (ок. 6 часа), минавайки през легендарната червена пустиня Къзълкум. Тя е 15-тата по големина в света и името ѝ в превод от турски език означава „Червен пясък“. Обяд - сух пакет. Пристигане в Бухара и настаняване в хотел Lyabi House 3* или подобен. Свободно време. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

5 ден Бухара
Закуска. Пешеходен тур на Бухара. Бухара е град, богат на история, на територията на който се намират над 140 архитектурни паметници. Петият по големина град в страната, той съществува от близо 2500 години и отдавна е център на търговията, науката, културата и религията. Историческият център е част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Посещение на: Цитаделата Арк ,която датира от V в. и е най-стария исторически паметник в града, историческата джамия Боло Хауз, датираща от XVIII в., комплекс Po-i-Kalyan - архитектурен ансамбъл, разположен в подножието на минаретата Калян, който се състои от 3 сгради, построени в периода XII-XVI век. Свободно време за обяд. След обяд ще имаме възможността да се насладим на фолклорно шоу, с което ще усетим духа и традициите на узбеките. Вечерта - мастър клас за приготвяне на едно от най-известните местни ястия в Узбекистан „Плов“. Нощувка в Бухара.

6 ден Бухара - Самарканд
Закуска и напускане на хотела. Отпътуване за Самарканд (ок. 3 часа). По пътя посещение на Мемориалния комплекс Накшбанди ,едно от красивите места на персийската архитектура, където са положени останките на Амир Темур или наричан още Тамерлан (велик централноазиатски владетел, командир и завоевател в периода 1336-1405г.). посещение на лятната резиденция на бухарските емири Ситорай Мохи Хоса. Запазен и в перфектно състояние луксозен дворец, построен в края на XIX - началото на XX век, в него се помещава музей на изкуствата и занаятите. Късният следобед пристигане в Самарканд - третият по големина и население град в Узбекистан. Самарканд е и един от най-старите градове в света, основан, според археологически данни, през VIII век пр.Хр. В продължение на повече от две хиляди години градът е ключов , откъдето минава Пътят на коприната между Китай и Европа. Той е и един от основните центрове на науката на Средновековния Изток. През XIV век е бил столица на империята на Тамерлан. По-голямата част от архитектурните шедьоври на града са построени през тази епоха. Това е периодът на най-високото развитие на Самарканд. Настаняване в хотел Zilol Bakht 3* или подобен. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

7 ден Самарканд
Закуска. Обзорна обиколка на града. Самарканд ще ни разкрие всички чудеса на Пътя на коприната, величествените медресета, лазурните мозайки и обширните пространства, които са били разширявани по време на най-големите епохи, легенди и мистерии на Централна Азия. Ще посетим площад Регистан, където в миналото хората са се събирали, за да разберат новините, които местните владетели оповестявали, като се използвал и като място за публични екзекуции. Площадът е ансамбъл от 3-те най-големи медресета от древната персийска архитектура: Медресето на Улуг бег (1417-1420), Медресе Тиля-Кори (1646 - 1660) и Медресе Шер-дор (1619 - 1636). Свободно време за обяд. След това продължаваме с посещение на Шахи Зинда - паметник на средновековната архитектура в Самарканд, ансамбъл от мавзолеи и други ритуални сгради от IX -XIV и XIX век. Името Шахи-Зинда (което означава "живият цар") е свързано с легендата, че тук е погребан Кусам ибн Абас, братовчед на пророка Мохамед. Ще видим и джамията Биби Ханъм, наречена в чест на любимата съпруга на Тамерлан. Джамията е архитектурен паметник от периода 1399-1404г. , който бива възстановен от руините в края на XX век. Джамията е издигната по заповед на Тамерлан след победоносната му кампания в Индия. В строителството участват майстори от различни страни: Индия, Иран, Азербейджан. Вечеря в местен ресторант. Нощувка в Самарканд.

8 ден Самарканд - Ташкент
Закуска. Освобождаване на хотела и отпътуване за Ташкент ( ок. 4 часа). Около обяд пристигане в града и настаняване в хотел Rakat Plaza 4* или подобен. Туристическа обиколка на новата част на Ташкент: Мемориалът на загиналите по време на Втората Световна война, Паметник „Кураж“ , издигнат по случай трагичното земетресение от 26 април 1966.г, когато половината жители на града остават без покрив над главите си; Площад на Независимостта - едно от най-известните места и главен площад на Ташкент. Той получава името си на 5 септември 1991г, тъй като на 1 септември 1991г. e обявена независимостта на Узбекистан от Съветска Русия; Площад Амир Темур, по средата се намира паметник на едноименния командир. Площадът е основан през 1882г. по заповед на генерал-губернатор Черняев. След края на обиколката, следва вечеря в местен ресторант. Нощувка в Ташкент.

9 ден Ташкент - София
Закуска. Освобождаване на хотела и трансфер до летището. Полет от Ташкент с прекачване в Истанбул. Пристигане в София.


Период на пътуване Възрастен в двойна стая Възрастен с единична стая
30.04 - 08.05.2020 1670 евро/ 3266 лв 1835 евро/ 3589 лв
19.09 - 27.09.2020 1725 евро/ 3374 лв 1886 евро/ 3689 лв

Условия за записване:
Задграничен паспорт валиден 6 месеца след датата на връщане от пътуването.
Депозит в размер на 50% от сумата на човек.
Доплащане до 45 дни преди заминаването.

Стандартни такси за прекратяване:
Записаните туристи могат да прекратят договора при заплащане на стандартните такси за прекратяване:
1/ от деня следващ деня на подписване на договора до 60 календарни дни
преди датата на отпътуване - такса в размер на 100 лв. на турист
2/ от 59 до 31 календарни дни преди датата на отпътуване - 100% от внесения депозит
3/ под 30 календарни дни преди датата на отпътуване - 100% от общата цена на туристическия пакет

Вид използван транспорт: Самолет / Минибус/ Автобус

Забележки:
Посочените пакетни цени са калкулирани при курс на лева спрямо долара 1 USD = 1.75 лева. В случай, че обменният курс се завиши или намали с 5 или повече процента, туроператорът си запазва правото да внесе корекция в общата пакетна цена.
Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията – 10. Срок за уведомление за недостигнат брой: 20 дни преди датата на отпътуване
При промяна цените на входните такси за обектите и ресторантите, същата ще бъде променена и прекалкулирана.
При неблагоприятни метеорологични условия или други форсмажорни обстоятелства, е възможно програмата да претърпи промяна! Полетните часове подлежат на препотвърждение от АК-те!
ТО си запазва правото за промяна в реда на разглеждане на забележителностите, при необходимост!

„Отмяна на пътуване“:
ТО предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” на ЗД «Евроинс”, по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Повече информация в офиса на фирмата.


Цената включва:
Самолетен билет София - Ташкент - София с включени летищни такси
Ръчен и чекиран багаж
Вътрешен полет Ташкент - Хива
Всички трансфери, описани по програма
7 нощувки със закуски в хотел 3*/4* както следва:
  • 1 нощувка в Хива
  • 2 нощувки в Бухара
  • 2 нощувки в Самарканд
  • 2 нощувки в Ташкент
Обяд сух пакет по пътя от Хива до Бухара
Вечери по програма в местни ресторанти
1 прощална вечеря в Ташкент преди отпътуване
Туристическа обиколка на старата част на Ташкент
Туристическа обиколка на Хива
Туристическа обиколка на Бухара
Туристическа обиколка на Самарканд
Туристическа обиколка на новата част на Ташкент
2 мастър класа и дегустация на приготвените местни ястия
Традиционно фолклорно шоу в Бухара
Входни такси за посещаваните обекти, описани по програма
Местен екскурзовод от фирмата представител по време на цялото пътуване
Медицинска застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ 10 000 евро на ЗД „Евроинс“
Водач - преводач от България при минимум 10 записани туриста

Цената не включва:
Лични разходи
Бакшиши
Застраховка „Отмяна на пътуване“ на ЗД „Евроинс“
Доплащане за медицинска застраховка за туристи от 64 до 74 години – 16 лв.
Доплащане за медицинска застраховка за туристи над 74 години – 32 лв. (туристи над 74г се застраховат при различни условия, възможно е застрахователната компания да изисква попълване на здравна декларация)

Туроператорът има сключена застраховка “Отговорност на Туроператора” по смисъла на чл.97 от Закона за туризма, с полица №: 13061910000134 на ЗК „ЛЕВ ИНС” АД.