Нова Година и Коледа

 

Нова Година в Шри Ланка

 
Програма
Допълнителни екскурзии
Самолет Пътуване със Самолет
10 дни / 8 нощувки
София→ Доха→ Коломбо 1н ‒ Пинавала – Канди 1н – Парадения – Матале - Дамбула/ Кандалама 2н – Сигирия – Индурува 4н ‒ почивка на брега на Индийския океан ‒ Коломбо→ Доха→ София
 
Цена от:
4499 лв.
 
Резервирай дата:
 

Дата на отпътуване : 27.12.2017

Новогодишната 10-дневна екскурзия ще Ви запознае с великолепната природа, уникалния бит и вели-чествените паметници на Шри Ланка – капка, откъснала се от Индия. Едва ли има друга страна в света, където върху толкова малко късче земя може да се поберат толкова много история и запазена природа. Мистериозни паметници на древни цивилизации отпреди 3000 години се издигат сред тропическия рай, обградени от девствените плажове на Индийския океан, стада диви слоновe се разхождат из джунглата, сухите тропически гори, блатата и сочните пасбища, а любопитните маймуни са неизменна част от пейзажа. Пътешествието Ви ще завършви с кратка почивка на брега на Индийския океан!


27.12.2017-ср 1 ден. София →
В 22:45 ч. полет QR 226 от София.
28.12.2017-чт 2 ден. → Доха → Коломбо (вечеря)
В 04:35 ч. кацане в Доха. В 09:10 ч. полет QR 654 от Доха. Кацане в Коломбо в 16:35 ч. Посрещане на летището и трансфер и настаняване в хотела. Вечеря и нощувка.

29.12.2017-пт 3 ден. Коломбо – Канди (закуска, вечеря)
Закуска. Панорамна обиколка на Коломбо ‒ търговската столица на страната, в която се произ-веждат 50% от брутния национален продукт, оживен град, в който съжителстват много култури, архитектури, религии и традиции. Разглеждането започва с модерната част на града, крайбрежието с белоснежни пясъчни плажове, хиподрума, новата търговска зона, крайбрежната улица с квартала на златарите, „Петах” – оживеният ориенталски пазар, смесица от хора, рикши, храмове и джамии, плаващия пазар, пристанището на Коломбо – офшорна зона с красиви паркове, търговски комплек-си и писта на Формула 1; Площада на Независимостта, старата сграда на Парламента, кметството, крепостта – някогашен британски административен център и база на военен гарнизон; района с колониална архитектура и историческите сгради, днес търговска зона с дизайнерски и бутикови магазини и ресторанти. Може да пиете по чаша студена бира в старата холандска болница, архитек-турен шедьовър от 1637г, превърната в търговски център с маркови облекла, бижута и сувенири. Ще посетим Мемориалния международен конгресен център „Бандаранайке”. Тръгване за Пинавала, където се намира най-големият в света център за отглеждане на изоставени в джунглата и ранени слончета. Ще наблюдаваме как слоновете закусват и след това се къпят, а ако имаме късмет, ще видим как хранят бебетата слончета с биберон. Приютът е основан през 1975 г. и първоначалната му цел е била да се грижи за 7 малки слончета, загубили майките си. В последствие се развива, за да защити слонове в опасност. Първото слонче се ражда през 1984 г., а днес вече има 3-то поколение – общо около 100 слона. Режимът им е максимално доближен до този в природата – денем стадото се разхожда спокойно, но се спазват определени часове за хранене, къпане и спане. Поради недостига на храна, ежедневно се доставят огромни количества кокосови орехи, плодове от хлебно дърво, тамаринд и трева. Продължаване за Канди (ЮНЕСКО)–„град-градина”, последната столица на кралете на Шри Ланка. Преминаване около езерото, създадено от последния крал на Синхала – Шри Викрама Раджасинг през 1798 г. Смята се, че малкият остров в средата му е бил свързан с двореца чрез подводен тунел и кралските жени често го използвали да се разхлаждат през нощта. Пристигане и настаняване в хотела. Вечеря и нощувка.

30.12.2017-сб 4 ден. Канди – Кандалама (закуска, вечеря)
Закуска. Разглеждане на Канди с храма Далада Малигуа, съхраняващ една от най-почитаните будистки реликви – свещения зъб на Буда. Според легендата, зъбът е взет малко преди да започне погребалната церемония и е внесен тайно в Шри Ланка през 313 г., скрит в косите на принцеса Хемамали. Зъбът се съхранява върху златен лотос в 2-етажен вътрешен олтар, пред който има 2 големи слонски бивни. Посещение на пазара, центъра за изкуства и занаяти и работилница за скъпоценни камъни. Следва посещение на Кралската ботаническа градина в Парадения – в миналото любимо място за разходки на кралските особи, считана за една от най-красивите в света и известна с колекцията си от орхидеи (над 300 вида). В нея растат редки цветя, застрашени ендемични видове, подправки, билки и палмови дървета. В края на деня ще разгледаме градината с попдправки в Матале – разходка в плантацията сред насажденията от канела, кардамон, черен пипер и други подправки, от които може да си купите. Посещение на чаена плантация и фабрика за чай, където може да дегустираме и да си закупим пресен цейлонски чай. Продължаване за Кандалама – село в централната провинция на Шри Ланка, в близост до два от най-значимите и впечатляващи обекта в страната, които са част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО – скалният храм "Дамбула" от 1 век пр. Хр. и скалната крепост Сигирия от 5-ти век. Ще минем покрай един от най-големите язовири, построен от крал Васабха преди 1700 години - предпочитано място за бягство от летните горещини. Вечеря. Нощувка.

31.12.2017-нд 5 ден. Кандалама – Сигирия – Дамбула – Кандалама (закуска, НГ вечеря)
Закуска. Посещение на Сигирия (ЮНЕСКО) – „Небесната крепост”, позната като „Лъвската скала”, защото портата й била охранявана от гигантски лъв – символ на кралството. До върха на скалата се стига по уникално стълбище, изсечено между лапите, гърлото и челюстта на лъва, от който днес са останали само лапите и зидария, която е част от стълбата. Изкачвайки се по нея ще видите знаменитите „Небесни девойки”. Със своята тройна защита от ровове, огромната цитадела се издига на 200 м. над непроходимата джунгла върху невероятно красива и недостъпна платовидна скала, която обгражда 70 хектара укрепен град. На върха й се намират останките от великолепен дворец, построен от крал Кашапа (477-495г.), който бил покрит с мрамор, скъпоценни камъни и ограден от градини с фонтани и басейни. Посещение на „Златната скала” (ЮНЕСКО) с храма Раджа Маха Вихара - един от най-внушителните скални храмове в света. Простира се в 5 пещери и съхраня-ва най-голямата колекция от статуи на Буда. В него има над 200 кв.м. изрисувани стени и тавани със 153 изображения на Буда и сцени от неговия живот – раждането, отричането от кралския живот, пробуждането, проповядването и постигането на Нирвана. В първата пещера е изсеченият в скалата релеф на Полегналия Буда, дълъг около 18 м. Във втората - най-голямата и най-красива пещера има множество изображения на Буда и 150 статуи в реален ръст на будистки божества. Според легендите храмът е от 1 в. пр. Хр., когато намиращият се в изгнание крал Валагамбаху пре-връща пещерата в храм, който използва за скривалище от нахлуващите индийски войски. След като си възвърнал престола, кралят построил най-импозантният скален храм на острова. По-късно крал Ниснака Мала позлатява интериора и започват да наричат храма „Ран Гири” (Златната скала). От тук през 1848 г. монасите започват националното движение срещу британците. Връщане в хотела. Свободно време. Новогодишна вечеря и посрещане на Нова година. Нощувка.

01.01.2018-пн 6 ден. Кандалама – Индурува (закуска, вечеря)
Закуска. Отпътуване за Индурува – курортно градче на югозападното крайбрежие на Шри Ланка. Настаняване в хотела, разположен на брега на Индийския океан. Свободно време за плаж и почивка. Вечеря и нощувка.

02.01.2018-вт 7 ден. Индурува (закуска, вечеря)
Закуска. Свободен ден за плаж и почивка или допълнителни мероприятия. Вечеря и нощувка

По желание сафари по река Маду с посещение на ферма за костенурки (с включен обяд) - сутринта се отправяме към Балатилия – малко живописно селце със златисти меки плажове, разположено на 45 км от Коломбо. Оттук ще започне сафари с моторна лодка по река Маду – едно релаксиращо пътешествие, по време на което ще се насладите на невероятната природа и животински свят, ритмите на кипящия селски живот, ще наблюдавате традиционни риболовни техники, методи за отглеждане на скариди и ще посетите 200-годишен храм. Изживяването продължава с посещение на канелена ферма, в която ще ви бъдат демонстрирани различни занаяти като белене на канела, производство на кокосово влакно и изработка на въже. След обяд на малък остров ще потеглим обратно. Денят ще завърши с посещение на ферма за костенурки. Люпилните по крайбрежието са създадени като места , които спасяват яйцата на прогресивно намаляващия брой морски костенурки по бреговете на Шри Ланка. Яйцата се изкупуват от рибарри и се заравят по протежението на плажа н продължение на 48 дни, след като измине този период бебетата се поставят в специални резервоари за още 3 дни и накрая се пускат в океана, където им предстои да се научат да оцеляват. Връщане в хотела. (доплаща се – 92 лв)

03.01.2018-ср 8 ден. Индурува (закуска, вечеря)
Закуска. Свободен ден за плаж и почивка или допълнителни мероприятия. Вечеря и нощувка.

По желание целодневна екскурзия до Гале с включен обяд - сутринта тръгване от хотела за Гале – южната столица на острова, където холандската архитектура среща тропическата природа, за да създаде невероятна атмосфера и красота. По пътя спиране за разглеждане на фабрика за изработка на маски. Историята на уникалните за Шри Ланка маски датира от 1800 г., когато били използвани за изобразяване на различни герои в популярни народни приказки и дяволски танци. Страната е наследила и е била повлияна от тези традиции главно от градовете Керала и Малабар в Индия, но занаятчиите от Шри Ланка са успели да включат в маските, които се произвеждат днес, повече декоративни техники и цветове. Освен танцуващите дяволи, има доказателства, че маските са използвани в танцови форми в ранните дни на Цейлон. Днес маските се използват за драматични адаптации, танцови представления, различни ритуали и според древните вярвания за лечение на болести като за различните приложения се използват различни видове маски. Пристигане в Гале. Обиколка на града с посещение на старата част, където човек остава поразен от културното наследство, запазено повече от три и половина века. Крепостта е великолепно архитектурно творение, обект на ЮНЕСКО. Построена от португалците през 16 век, тя достига своя разцвет и значимост по време на холандското управление през 18 век до идването на британците през 1796 година. Съхранени са гербът на Великобритания върху портата на цитаделата, най-старата крепост на острова и португалският фар. След обяд ще имате време за кратка разходка и разглеждане на старите каменни стени, укрепленията, холандските колониални вили, часовниковата кула, старата холандска болница, холандските къщи и красивата холандска реформирана църква. Отпътуване от Гале със спиране в Косгода, където ще наблюдаваме необикновените рибари на Шри Ланка. Риболовът на кокили е един от най-интересните традиционни методи за риболов в Шри Ланка, датиращ малко след Втората световна война. Този начин на риболов е по-широко използван по цялото протежение на брега до цунамито през 2004 г. Красивата гледка на рибарите кацнали върху разклонени стълбове, сега може да бъде наблюдавана по южното крайбрежие. Въпреки че на пръв поглед изглежда съвсем лесно, риболовът на кокили изисква много умения и невероятен баланс. Връщане в хотела (доплаща се – 106 лв)

04.01.2018-чт 9 ден. Индурува (закуска, вечеря)
Закуска. Свободен ден за плаж и почивка или допълнителни мероприятия. Вечеря и нощувка.

05.01.2018-пт 10 ден. Индурува – Коломбо → Доха → София
Закуска. Трансфер до летището. В 10:50 полет QR 665 от Коломбо. Кацане в Доха в 14:00 ч.
В 16:05 полет QR 225 от Доха в 16:05 ч. Кацане в София в 20:25 ч.


Цената включва:
  • Самолетни билети с летищни такси София – Доха – Коломбо – Доха – София
  • 8 нощувки в хотели 4*/5*,
  • 8 закуски, 7 вечери и Новогодишна вечеря
  • Всички трансфери и транспорт с климатизиран туристически автобус
  • Всички екскурзии с включени входни такси за обектите по програмата
  • Панорамна обиколка на Коломбо
  • Посещение на сиропиталището за слонове в Пинавала
  • Разглеждане на Канди, посещение на храма на свещения зъб на Буда, екскурзия до ботаническите градини в Парадения и градината с подправки в Матале
  • Екскурзия до скалната крепост в Сигирия и скалния храм в Дамбула
  • Местен екскурзовод – придружител
  • Водач-преводач от фирмата
  • Медицинска застраховка с асистанс и покритие 15,000 щ.д.


Допълнително се заплащат:
Виза за Шри Ланка ̶ заплаща се с пълното плащане: 65 лв.
Екскурзии по желание (осъществяват се при мин. 10 туристи и се заплащат с доплащането):
  • сафари по река Маду с посещение на ферма за костенурки с включен обяд – 92 лв
  • целоднева екскурзия до Гале с включен обяд – 106 лв
Лица на възраст над 70 г. доплащат за медицинска застраховка 18 лв.

По желание:
доплащане за 3 обяда – 98 лв. или 3 ALI – всичко включено – 166 лв. (валидно за всички гости, настанени в едно помещение).
Бакшиши за шофьора и екскурзовода, които се заплащат се на място: 30 щ.д.
По желание, застраховка „Отмяна или прекъсване на пътуване по неотложни и независещи от клиента причини” - стойността й е от 2.50 % до 1.50 % от пакетната цена и се заплаща при записване.

Записване и плащане:
При записване: аванс 1500 лв., лична карта и паспорт с 6 месеца валидност след датата на връщане (след 05.07.2018) и 2 свободни страници.
Пълно плащане – до 25.10.17

Информация:
Виза за Шри Ланка – за българските граждани е необходимо предварително да притежават туристическа виза. Подава се електронен визов формуляр и се заплаща визова такса. Визата се потвърждава по електронната поща, но се полага в паспорта при пристигане на международното летище в Коломбо. Попълването на формуляра и подаването на документите се извършва от фирмата.
За посещението на Шри Ланка няма задължителни ваксини.
Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването: 15
Срок за уведомление при недостатъчен брой туристи: 20.10.2017
В зависимост от местните условия, възможни са размествания в обявената програма, като се запазват включените услуги.

Застраховката „Отмяна на пътуване“ обезщетява разходи на клиента в случай на анулиране или предсрочно прекратяване на туристическото пътуване по неотложни и независещи от туриста причини. Срокът на застраховката е броят дни от датата на сключване на договора за организирано пътуване (първото плащане) до датата на приключване на пътуването. Заплатена премия не се възстановява.
Важно: За туристи, които пътуват сами, фирмата не поема ангажимент да осигури второ лице за комбинация, ако такова няма. Туристът се записва за настаняване в самостоятелна стая и, ако има друг турист от същия пол, който желае да се комбинира, двете лица се настаняват в двойна стая, като сумата за разликата се приспада на клиентите. Ако туристът желае да се комбинира при възможност, това условие се вписва при сключване на договора.


Цени

Дата Възрастен в двойна стая Единична стая Възрастен в тройна стая Дете (2-11.99) на допълнително легло
27.12.2017 г. 4499 лв. 5531 лв. 4390 лв. 4056 лв.


Екскурзии по желание (осъществяват се при мин. 10 туристи и се заплащат с доплащането):
  • сафари по река Маду с посещение на ферма за костенурки с включен обяд – 92 лв
  • целоднева екскурзия до Гале с включен обяд – 106 лв