Пореч и Истрия

 
Град Пореч се намира на западното крайбрежие на полуостров Истрия (или Истра, както го наричат местните хора). В последните години Пореч, с прилежащите му курорти, е най-посещаваната морска дестинация в Хърватия. Броят туристи, които са го избрали за своята почивка е даже по-голям от тези посетили емблематичния Дубровник. Какво привлича туристите в този район на Пореч ?
Несъмнено кристално чистата вода на Адриатическо море, красивата природа, романтиката на старата част на Пореч, многото спортни съоръжения на разположение на туристите. В курортите в околностите на Пореч можете да видите 12 тенис корта, или 10 маси за тенис събрани на едно място. Не без значение е и храната – вкусна средиземноморска кухня, с ястия от пресните дарове на морето и местни зеленчуци и разбира се всичко приготвено с местни зехтини. Те са истинска гордост на Истрия, особено така наречените „северни зехтини“, които са най-високо ценените от познавачите. Но на тях, както и на другата слава на Истрия, трюфелите, ще се спрем отделно.

Пореч е с население 17 хиляди жители. Още толкова живеят в околните села, намиращи се само на няколко километра от града. Жителите им работят в него и се считат за негови жители. Пореч е град с дълга история. Старата част на града повтаря изцяло градоустройството създадено от римляните. Във всички римски градове главната улица, която е минавала по дължината на града се е наричала Декуманус. Сегашната главна улица на Стария Пореч се казва Декуманова и изцяло следва трасето на Декуманус. Разходката из тази част на града е като разходка из историята. Централният площад на Стария град се казва Марафор и се намира на мястото на римския форум, който е бил сърцето на града. Той е бил построен през 1-ви век от новата ера. По римско време той е бил обграден от храмовете на Юпитер, Юнона и Нептун – най-големият подобен храм в цяла Адриатика. През средните векове тук са се издигали къщите на аристократите, от които има запазени чудесни примери от цветната готика (14 – 15 век). Едно от местата, които не трябва да се пропускат е Еуфразиевата базилика от 6-ти век (включена в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство). Тя е построена по същото време като Св. София в Константинопол. В нея са запазени мозайки от онова време, които са били изработени от византийски майстори и пренесени от Константинопол.


Не пропускайте да се качите на камбанарията, за да се насладите на 360-градусовата панорама на Пореч и лагуната. От венецианското владичество са останали запазени три кули, които са били част от защитните съоръжения на града – Кръглата кула, Петоъгълната кула (и двете от 15-ти век) и Северната кула.

Когато историческите факти ви дойдат в повече, можете да поседнете в някое от многобройните заведения. Тук няма езикова бариера. От една страна хърватският е близък до българския, а от друга страна има много голям е шансът да бъдете обслужени от македонец. Пореч привлича много работници от Македония и Косово, които идват заради по-високото ниво на заплащане. Ако си мечтаете за нещо разхлаждащо поръчайте си лимонада с топки сладолед и няма да останете разочаровани.
В самия Пореч няма хотели. Те се намират в курортите разположени в поречката лагуна. Най- близо до Пореч се намира курортът Валамар, следван от Синята лагуна (Плави лагуна), Зелената лагуна и Белия залив.

Курортите са свързани с Пореч по суша с туристическо влакче и автобуси-совалки, а по море с водни таксита и корабчета. В курортите се намира цялата гама от хотели – от 2 звезди до 5 звезди. Хотелите са разположени всред зеленина, на голяма площ. Всеки хотел предоставя на гостите си и голям паркинг. В рамките на всеки курорт има много спортни съоръжения, което прави Пореч дестинация, подходяща за любителите на активната почивка. Освен да плувате и да се гмуркате можете да играете тенис на чудесните червени кортове, или тенис на маса, или да яздите или да играете футбол на многобройните игрища за футбол на малки врати. Тук сезонът е много дълъг, поради мекия климат. Даже през януари температурите са положителни. Още от първите дни на юни морската вода е с приятна за къпане температура.


Курортите са свър
Пореч е и чудесна отправна точка за екскурзии из Истрия – по крайбрежието или във вътрешността на полуострова. Разположен е почти по средата на западното крайбрежие и е на удобно разстояние от Умаг, Пазин, Ровини и Пула, Мотовун и още много малки градчета – все места, които заслужават да бъдат посетени заради различни забележителности – исторически, кулинарни и природни. От Пореч можете да посетите и Венеция. През активния сезон има директна връзка със скоростни корабчета всеки ден, а в крилата на сезона 2- 3 пъти седмично. Тръгването е в 7,30ч. Във Венеция ще сте в 10,30ч. Връщането е в 16,30ч. и в Пореч ще пристигнете в 19,30ч. Цената е около 70 евро за пътуването в двете посоки (зависи от датите).






Хърватска приказка - екскурзия с автобус



Почивка в Хърватия - Истрия